015-2010466 mail@willeke.nl

Een gemeentelijk ganzenbeheerplan

Diervriendelijk & Duurzaam

Gemeentelijk ganzenbeheerplan

 

Grote groepen Canadese ganzen die straten oversteken, die overal poepen en die herrie maken. Vooral in de provincie Zuid-Holland klagen inwoners steeds meer over de overlast die zij ervaren van ganzen in de woonwijken. Vaak gaat het om grauwe ganzen, Canadese ganzen en Nijlganzen.

Een gemeente mag en kan niet veel doen. Zeker niet zonder ontheffing. Het krijgen van ontheffing is vaak complex, want om deze te krijgen moet er een plan liggen. En voor dit (gemeentelijke ganzen)plan moet exact in kaart zijn gebracht waar de ganzen zitten, hoeveel ganzen het zijn en welk soort, welke risico’s er zijn als er niet ingegrepen wordt én hoe de gemeente in wil grijpen.

Veel werk voor toch al vaak drukke medewerkers. En dan nog: met welke partij moet je allemaal schakelen? De FBE, WBE, faunabeheerders, perceeleigenaren, etc. etc.

Ik ondersteun gemeenten graag met hun ganzenvraagstukken.

Advies

Wat zijn de mogelijkheden die een gemeente heeft om iets te doen aan ganzenproblematiek? Ik kan een raad, wethouder en beleidsmedewerker bijpraten en alle zaken die komen kijken bij ganzenbeheer en acties die uitgevoerd moeten worden. 

Ganzentelling in de woonkernen

Voor een gemeentelijk ganzenbeheerplan is inzicht in aantallen en soorten nodig. Tijdens de jaarlijkse zomertelling wordt door de meeste WBE’n de ganzen in buitengebieden geteld. Ik kan een betrouwbare telling uitvoeren binnen de bebouwde kom, in alle woonkernen en woonwijken. Dit kan 1x per jaar (eind juni/begin juli) of 3x per jaar (zomertelling, wintertelling, lokalisatie van broedlocaties). 

Opstellen van een gemeentelijk ganzenbeheerplan

Na de zomertelling volgt al snel het opstellen van een ganzenbeheerplan. In februari/maart moet namelijk al gestart worden met nestbewerking en voor die tijd moet de raad en/of het college van B&W nog haar goedkeuring geven én moet er een contract worden afgesloten met een faunabeheerpartij. Het plan komt inclusief uitgebreide actielijst. 

Regelen formaliteiten

Een contract met een ganzenbeheerpartij, de juiste vergunningen en ontheffingen aanvragen, registratie bij de WBE en aanmaken account binnen DORA. Ook de administratieve handelingen kunnen uitbesteed worden, inclusief registratie nestbewerkingsresultaten in DORA. 

Complexe materie

Ganzenbeheer is complex: er is geen snelle oplossing te bedenken. Verweren met geluid en beweging is vaak stap 1, maar ganzen wennen daar snel aan. Jacht is 1) geen optie binnen de bebouwde kom en 2) ook geen blijvende oplossing. Vangen en vergassen is zeer dieronvriendelijk maar ook dat is geen duurzame oplossing: als er niets aan de leefomgeving wordt aangepast dan zitten op het vrij gekomen stuk binnen de kortste keren weer andere ganzen.

De oplossing is er één van een integraal plan en lange adem. Alleen met de inzet van meerdere maatregelen, gedurende een lange periode (5-10 jaar) zijn te grote populaties terug te brengen.

Nestbewerking en schoonmaken

Habitatbeheer is een oplossing waar een tijd overheen gaat wil deze effectief zijn. 

Vaak wordt binnen een gemeente nestbeheer in combinatie met extra schoonmaakacties als eerste maatregel ingezet. Door nestbewerking groeien de aantallen ganzen niet verder en door extra schoon te maken worden inwoners gehoord en gezien in hun klachten. 

Verder kan er een voerverbod of een voerontmoedigingscampagne worden ingezet. 

Alles vergt communicatie: uitleggen waarom een gemeente niet meer mag doen en waarom voeren van dieren niet goed is. 

Ganzenbeheer uitbesteden?

Ganzenbeheer in een gemeente is, naast dat het complex is, ook erg arbeidsintensief. Alleen al in het overleg met alle betrokken partijen en de coördinatie van alle werkzaamheden gaat veel tijd zitten.

Is er geen of onvoldoende kennis, kunde en tijd beschikbaar binnen de gemeente? Ganzenbeheer is ook (deels) uit te besteden. Neem vooral contact op om te kijken hoe ik daarbij het beste kan helpen.

Samen kijken of ik kan ondersteunen bij ganzenbeheer?

Contact