Beleidsadvies dierenwelzijn
Stevig, realistisch en goed onderbouwd beleid – afgestemd op de praktijk
Dierenwelzijn leeft. Inwoners stellen vragen, raadsleden dienen moties in en media brengen incidenten snel onder de aandacht. Tegelijkertijd ontbreekt het binnen gemeenten vaak aan tijd, kennis of capaciteit om dit onderwerp goed beet te pakken. En als het al op de agenda staat, blijkt al snel hoe complex het is: belangen botsen, emoties lopen op en de verantwoordelijkheden zijn niet altijd helder verdeeld.
Ik help gemeenten om daarin structuur, overzicht en richting te brengen. Zodat er een helder, gedragen en uitvoerbaar dierenwelzijnsbeleid komt dat past bij de lokale situatie.
Van wettelijke kaders tot politieke ambities
Bij het opstellen of actualiseren van dierenwelzijnsbeleid kijk ik altijd naar twee dingen: wat is wettelijk verplicht, en wat wil de gemeente zelf méér doen.
Iedere gemeente heeft wettelijke- en bovenwettelijke taken. Niet altijd zijn deze wettelijke verplichtingen goed (genoeg) ingeregeld: denk bijvoorbeeld aan een dierenambulance die niet rijdt doordat ze een vrijwilligerstekort hebben.
Veel gemeenten willen verder gaan dan hun wettelijke taken. Bijvoorbeeld door een subsidie te verstrekken aan een dierenhulporganisatie, beleid op te stellen rond (zwerf)katten of minima tegoed komen in de zorg van de dierenartskosten.
Ik help om dat onderscheid scherp te maken. Dat geeft duidelijkheid richting bestuur, organisatie en inwoners. En het voorkomt dat verwachtingen hoger liggen dan de uitvoeringskracht toelaat.
Hoe ik werk
Mijn rol is om gemeenten te ondersteunen bij het ontwikkelen van beleid dat stevig staat én uitvoerbaar is. Dat begint met luisteren. Wat speelt er? Waar ligt de behoefte? Zijn er urgente kwesties of juist bredere ambities?
Afhankelijk van de opdracht begeleid ik het hele traject of sluit ik aan op specifieke onderdelen. Ik breng inhoudelijke expertise in, zorg voor structuur in het proces en let op bestuurlijke haalbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan:
-
Het verzamelen van input via overleggen of werksessies.
-
Het afstemmen met interne collega’s van veiligheid, toezicht, zorg of communicatie.
-
Het opstellen van conceptteksten die juridisch kloppen én prettig leesbaar zijn.
-
Het begeleiden van het bestuurlijk traject richting college en raad.
Ik ben graag de schakel tussen beleid en praktijk. Vanuit mijn ervaring in en met gemeenten weet ik hoe belangrijk het is dat een nota niet alleen ‘goed klinkt’, maar ook uitvoerbaar is. Daarom werk ik altijd in overleg, met oog voor draagvlak én tempo.
Onderwerpen waar ik bij help
Dierenwelzijn raakt veel beleidsterreinen. Elk beleidstraject is anders, maar de volgende onderwerpen komen vaak terug:
-
Hondenbeleid: regels en keuzes rond uitlaatplekken, losloopgebieden, bijtincidenten, hondenbelasting en handhaving.
-
Ganzenbeheer: hoe om te gaan met overlast van ganzen – diervriendelijk, maar wel effectief ( zie ook de aparte pagina over ganzenbeheer)
-
Vogelgriep en andere zoönosen: hoe bereidt de gemeente zich voor op dierziekten, en wat doe je bij meldingen van dode dieren?
-
Opvangcontracten: afspraken met dierenasielen, ambulances en opvangcentra – juridisch en praktisch goed geregeld.
-
Subsidies: opzetten of herzien van subsidieregelingen voor lokale initiatieven of opvangorganisaties.
Sommige gemeenten kiezen voor een breed beleidskader, anderen maken aparte beleidsstukken per thema. Alles is mogelijk, zolang het past bij de organisatie en uitvoerbaar blijft.
Praktisch én gedragen
Mijn doel is altijd een beleid dat staat als een huis: inhoudelijk sterk, afgestemd met de organisatie én bestuurlijk haalbaar. Een document waar medewerkers op kunnen terugvallen en waar inwoners op kunnen rekenen.
Ik neem werk uit handen, breng structuur in het proces en geef gevraagd en ongevraagd advies. Daarbij ben ik niet alleen inhoudelijk sterk, maar ook praktisch ingesteld. Wat ik schrijf, moet het buiten ook echt doen.
Liever snel aan de slag?
Soms is er geen tijd voor een heel traject, maar is er wél behoefte aan richting. In dat geval is mijn Nota Dierenwelzijn een goed startpunt. Deze uitgebreide beleidsnota is als los product beschikbaar en vormt een stevige basis die eenvoudig aangepast kan worden aan de lokale situatie.
Contact
Wil je sparren over jullie situatie of een vrijblijvend voorstel ontvangen? Neem gerust contact op – ik denk graag mee over een aanpak die past bij de vragen en mogelijkheden binnen jouw gemeente.